Maglaby 22:14 Sillahandlarens hus
Magleby » Husen » Magleby byaväg
Det blå huset med snickarglädje på verandan byggdes troligtvis kring sekelskiftet i slutet på 1800-talet eller början av 1900-talet som undantag till granngården Maglehem. Huset registrerades för fastighetsskatten då den infördes 1909.
Huset hålls upp av en 2 meter bred skorstenspipa, där maten tillagades över en upphöjd öppen eldstad och bröd bakades i en bakugn. Taket var antagligen klätt med halm. Ytterpanelen verkar fortfarande vara original, under den blå färgen kan man ana att huset varit vitmålat ursprungligen.
Huset kom inte till användning som undantag. Istället hyrdes det ut, och har under perioder också stått tomt. En av hyresgästerna var sillhandlaren Adolf Bengtsson med familj. Folk i byn brukade skoja om huset och säga att det antagligen bara var byggt av gamla sillalådor (vilket ju inte är sant det var ju inte sillahandlaren som byggde huset). Adolfs dotter Elna Bengtsson växte upp i huset, hon drev senare café i Kvidinge.
Inte förrän i december 1966 avstyckades huset från Maglehem och såldes. Därefter kan man följa lagfarterna fram till idag.
Omfattande renoveringar gjordes mellan 1980-2001 av dåvarande ägarna. Bland annat byttes tak, fönster och golv ut. Ovanvåningen inreddes, kupa och balkong byggdes. Bakugnen fick i samband med det ge plats åt en trappa upp. 2001 byggdes ett nytt kök till på baksidan. Det lilla stallet revs och ersattes med en friggebod. En ny veranda med altan byggdes på framsidan mot vägen.
Skridskor och friluftsgudtjänster
I skogen precis bakom Sillahandlarens hus ligger en liten damm. Den lär från början ha varit anlagd som en branddamm. På dammen åkte förr i tiden Maglabys ungar skidskor på vintern. Ytterligare en bit upp längs vägen, i 90 graders kurvan ovanför bokskogen, ligger en plats ett par meter in i skogen med ett antal stenar i en ring. Där lär man ha haft friluftsgudtjänster. Kanske hade detta någon koppling till missionshuset som ligger inom synhåll.
Fler bilder (olika fotografer och år).
Syftet är att teckna ned och bevara Maglabys historia. Inga uppgifter här är 100% säkra, utan baseras på pusselbitar och ledtrådar från olika källor, ibland har uppgifterna kanske återberättats genom flera generationer. Vill du korrigera någon felaktig uppgift, lägga till information, berättelser och anekdoter, kanske du till och med har gamla bilder, kontakta info@magleby.se
Nästa »